Merkez Bankası’nın Kritik Olağanüstü Toplantısında Dikkat Çeken Ayrıntı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı bugün gerçekleştirilecek.Toplantıya TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlık edecek.

TCMB, bugün ayrıca Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dikkat çeken bir iddiada bulundu.

SEÇİM AYARI MI?

Karahan “Bugün Merkez Bankası Genel Kurul yapıyor. Normalde bu toplantının yapıldığı gün yıllık rapor ve kar/zarar durumu yayınlanırdı. Bu defa KKM nedeniyle 900 milyara yaklaşan zararın seçimden önce açıklanmaması için muhtemelen Genel Kurulun Nisan’a kaydırılması yönünde karar alınacak” iddiasında bulundu.

Toplantıya ilişkin davet ilanının “Gündem” notunda şunlar belirtildi:
“Banka Esas Mukavelesi’nin 14. maddesinin (A) fıkrasının ikinci bendinde Banka Genel Kurul Toplantılarının her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisinin tespit edeceği günde toplanabilmesi yönünde değişiklik yapılması hususunun Bankamız Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca Genel Kurulun onayına arzı.”

TAHMİNİ ZARAR 850 MİLYAR LİRA

Merkez Bankası’nın yaklaşık 850 milyar liralık zararının, 2023 hesap döneminde üstlendiği KKM yükü ile döviz işlemlerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Buna ilave olarak, yeniden değerleme hesabında da realize olmamış kur riski de 800 milyar lirayı buluyor. Banka bilanço ve diğer tabloları, 28 Mart’taki olağanüstü genel kurulda değil, nisan ayı içinde yapılacak olağan genel kurulda açıklayacak.

Ekonomim gazetesinin haberine göre “2023’te Kur Korumalı Mevduat yükünün Merkez Bankasına verilmesi ile forward döviz işlemlerinden kaynaklı Bankanın ciddi zarar ettiğini belirttiler. Bankanın bu zararının 2024’te nasıl yönetileceğine ilişkin nisan ayında yapılacak olağan Genel Kurul’da bilgi verilmesi bekleniyor. Zararın bilançoda taşınarak yönetilmesi, birkaç yıl boyunca elde edilecek karlardan karşılanmasının mümkün olduğu, Bankanın geçmiş yıllarda Hazine’ye aktardığı yüksek tutarlı karların birkaç yıl boyunca görülemeyeceği anlamına geldiği belirtiliyor. Diğer yandan henüz realize olmamakla birlikte yine 800 milyar TL’nin üzerinde kur farkı riski de bilançoda bulunuyor. Bu kur farkı riskinin 2024 içinde karşılanması mümkün olarak görülüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir